Home » Archive

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακές συλλογές

28 Feb 2017
Έκθεση Καρτ Ποστάλ

Με την ευκαιρία του μήνα Γαλλοφωνίας, η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει έκθεση κάρτ ποστάλ με θέμα:
Εκστρατεία στην Ανατολή: Συλλογή καρτ ποστάλ του Auguste Poisson: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Έκθεση συλλογής καρτ ποστάλ του Auguste Poisson, Γάλλου στρατιώτη ο οποίος συμμετείχε στην εκστρατεία στην Aνατολή (Campagne d’ Orient) κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Auguste Poisson ξεκίνησε στις 20/4/1917 από την περιφέρεια Sarthe της Γαλλίας και κατέληξε στις 29/5/1917 στη Θεσσαλονίκη όπου έμεινε μέχρι και το τέλος του πολέμου στις 11/11/1918. Μέσα από τις καρτ ποστάλ βλέπουμε τη διαδρομή του Auguste …

12 Feb 2016
Η αξία της ψηφιοποίησης για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Δήμος Αμμοχώστου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Capital σας προσκαλούν σε διάλεξη με τίτλο:
“Η αξία της ψηφιοποίησης για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς”
Εισηγητής: Μάριος Ζέρβας, Διευθυντής Βιβλιοθήκης Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 12ου κύκλου διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό.
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 7:30μμ
Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης, Κτήριο Ανδρέας Θεμιστοκλέους ΤΕΠΑΚ, οδός Αθηνών Λεμεσός
Πληροφορίες: 25002125, 22894309

9 Sep 2015
Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Βόλο για τον Πολιτισμό  Δραματικά  επίκαιρο το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

Εξαιρετικά επίκαιρο αποδεικνύεται το “Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2015″(“Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015”), που θα γίνει στην Ελλάδα,στην όμορφη πόλη του Βόλου, κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγάλο αυτό κάλεσμα προς την επιστημονική κοινότητα ,ανταποκρίθηκαν ,ήδη, εκατοντάδες επιστήμονες υψηλού κύρους και τεχνογνωσίας,από πολλές χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σλοβενία κ.ά) ,ενώ ήδη ,υπεβλήθησαν εργασίες από εκατοντάδες επιστήμονες,από δεκάδες κρατικούς ,πανεπιστημιακούς και ιδιωτικούς Φορείς, τις οποίες και επεξεργάζεται με ταχείς ρυθμούς η …

16 Jun 2015
Συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στην ημερίδα του Ερευνητικού Προγράμματος Μουσεία

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα του Προγράμματος Μουσεία με τίτλο «Διαχείριση και προστασία ευπαθών έργων τέχνης σε μουσεία από αέριους ρύπους» στις 29 Μαΐου 2015 στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού. Κύριο θέμα της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος Μουσεία καθώς και προτάσεων σε θέματα διαχείρισης και προστασίας ευπαθών έργων τέχνης που εκτίθενται σε μουσεία.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, αλλά και η ενημέρωση των εμπλεκομένων σχετικά με την πρόοδο του Προγράμματος ΜΟΥΣΕΙΑ.
Ο κύριος στόχος του έργου …

25 May 2015
Διαχείριση και προστασία ευπαθών έργων τέχνης σε μουσεία από αέριους ρύπους

Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί στην Ενημερωτική Ημερίδα του Προγράμματος Μουσεία με τίτλο:
Διαχείριση και προστασία ευπαθών έργων τέχνης σε μουσεία από αέριους ρύπους
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Λεμεσού στη Λεμεσό
Παρασκευή 29 Μαΐου 2015, 09:00 – 13:00
Για πληροφορίες στο τηλ. 25002439
charoula.piskopianou@cut.ac.cy
http://www.moyseia.tuc.gr
Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δεξίωση.
Πρόγραμμα εκδήλωσης

20 Nov 2012
Europeana 1914-1918 100 Χρόνια Α Παγκόσμιος Πόλεμος, εικόνες, επιστολές, αναμνήσεις

Διημερίδα ψηφιοποίησης αντικειμένων και ιστοριών του Α Παγκοσμίου Πολέμου
1 & 2 Δεκεμβρίου 2012, 10:00π.μ. – 5:30 μ.μ
Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Έχετε αναμνηστικά αντικείμενα από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο: επιστολές, φωτογραφίες, ημερολόγια ή άλλου είδους υλικό;
Στόχος μας είναι η διάσωση και διάθεση αυτών των αντικειμένων στο διαδίκτυο, ώστε όλοι να αντιληφθούν τη συμβολή της Κύπρου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ταυτόχρονα να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη όσων υπηρέτησαν την τότε εποχή.
Φέρτε τα αναμνηστικά σας αντικείμενα στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Ιφιγενείας 27, 2007  Στρόβολος, από 1η έως 2 …

6 Feb 2012
Call for papers 2nd International Conference on Theory and Practice of Digital Libraries 2012 (Pafos, Cyprus – 23-27 September 2012)

Over the last years, Digital Libraries have taken over a central role in our society. As the volume of digital material grows, and its use becomes more ubiquitous, the challenge of combining our digital futures and digital past becomes more important. Innovative methods, collaborative working and new forms of content challenge established digital library methods.  Similarly, the need for increasingly sophisticated means for supporting the analysis of digital content by humanists and scientists, practitioners and academics, leads to new difficulties for the infrastructure and interface of information repositories.
The International Conference …

30 Nov 2011
Βυρωνής Ψηφιακή Συλλογή

Η συλλογή Βυρωνής αποτελεί ένα πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό τόσο σε οπτικοακουστικό όσο και φωτογραφικό υλικό. Η ψηφιοποίηση και η προβολή της συλλογής μέσω του διαδικτύου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μελέτη της ιστορίας, τις παραδόσεις και τα έθιμα της Κύπρου. Στόχος του έργου της ψηφιοποίησης είναι η διάσωση και ανάδειξη της συλλογής διασφαλίζοντας τον πολιτιστικό μας πλούτο για τις επόμενες γενεές.
Η Συλλογή Βυρωνή περιλαμβάνει:
• 4 DVDs (Digital Video Disk): τηλεοπτικό υλικό με κυπριακούς χορούς και τραγούδια από διάφορες εκδηλώσεις από το 1985 μέχρι το 2007
• 2CD-ROMS (Compact Disc-Read Only Memory): …

30 Nov 2011
Ανδρέας Κουκίδης Ψηφιακή Συλλογή

H Συλλογή Ανδρέα Κουκίδη αποτελείται από 36 κεφάλαια βιβλίων τα οποία μετά από την κατάλληλη επεξεργασία και τεκμηρίωση έχουν καταχωρηθεί στην Αψίδα.  Η συλλογή περιλαμβάνει κεφάλαια από τα βιβλία:
Εικοσιτέσσερα Κυπριώτικα Σκετς (Τόμας Α’ και Β’)
7 Θεατρικά Έργα
Εξουσιάζουσες : οι γεναίτζιες στην εξουσία
Η τεκμηρίωση του υλικού έγινε με βάση τις θεματικές επικεφαλίδες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και για την περιγραφή των μεταδεδομένων χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο Dublin Core. Η συλλογή είναι προσβάσιμη και μέσω της ιστοσελίδας  Ανδρέας Κουκίδης Ψηφιακή Συλλογή.
Ο Ανδρέας Κουκίδης γεννήθηκε στον Πύργο Λεμεσού το 1940. Είναι παντρεμένος με τη Στέλλα …

30 Nov 2011
Ψηφιακή Συλλογή Σατιρική Επιθεώρηση

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανταποκρινόμενη στον κοινωνικό της ρόλο, στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, έχει προχωρήσει με τη συγκατάθεση και την ευγενική παραχώρηση του κ. Γεώργιου Μαυρογένη στην ψηφιοποίηση της εφημερίδας «Σατιρική Επιθεώρηση». Συνολικά ψηφιοποιήθηκαν 618 τεύχη καλύπτοντας τις δημοσιεύσεις μεταξύ των ετών 1964-1985.
Οι γελοιογραφίες από τα τεύχη της Σατιρικής μετά από την κατάλληλη επεξεργασία και τεκμηρίωση έχουν καταχωρηθεί στην διαδικτυακή πύλη Αψίδα και είναι ελεύθερα προσβάσιμες στο διαδίκτυο. Η συλλογή περιλαμβάνει 3427 γελοιογραφίες της Σατιρικής από το 1964 όπου και κυκλοφόρησε για πρώτη …