Home » Archive

Βιβλιοθηκονομία και Επιστήμη της Πληροφόρησης

22 Nov 2016
Λογισμικό Βιβλιοθηκών Ανοικτού Κώδικα KOHA – Προκλήσεις και προοπτικές

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) σας προσκαλούν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα:
Λογισμικό Βιβλιοθηκών Ανοικτού Κώδικα KOHA – Προκλήσεις και προοπτικές
Πρόγραμμα σεμιναρίου
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016,
Ώρα: 08:30 – 16:00
Αμφιθέατρο 2, Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος, Θέμιδος και Ιφιγενείας γωνία, ΤΕΠΑΚ
Παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή στο kebepcy@gmail.com μέχρι τις 05 Δεκεμβρίου 2016. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα δοθεί σειρά προτεραιότητας.

7 Oct 2015
Instagram Hashtags as Image Annotation Metadata

Παρουσιάστηκε στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης η καινοτόμος έρευνα “Instagram Hashtags as Image Annotation Metadata” Stamatios Giannoulakis, Nicolas Tsapatsoulis από τον συνάδελφο Σταμάτιο Γιαννουλάκη. Η εισήγηση παρουσιάστηκε στο 11o διεθνές συνέδριο International Conference on Artificial Intelligence Applications and Innovations, AIAI 2015, που διοργανώθηκε στο Μπαγιόν της Γαλλίας.
Η εισήγηση είναι προσβάσιμη στα πρακτικά του συνεδρίου Volume 458 of the series IFIP Advances in Information and Communication Technology pp 206-220

9 Sep 2015
Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Βόλο για τον Πολιτισμό  Δραματικά  επίκαιρο το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

Εξαιρετικά επίκαιρο αποδεικνύεται το “Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2015″(“Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015”), που θα γίνει στην Ελλάδα,στην όμορφη πόλη του Βόλου, κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγάλο αυτό κάλεσμα προς την επιστημονική κοινότητα ,ανταποκρίθηκαν ,ήδη, εκατοντάδες επιστήμονες υψηλού κύρους και τεχνογνωσίας,από πολλές χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σλοβενία κ.ά) ,ενώ ήδη ,υπεβλήθησαν εργασίες από εκατοντάδες επιστήμονες,από δεκάδες κρατικούς ,πανεπιστημιακούς και ιδιωτικούς Φορείς, τις οποίες και επεξεργάζεται με ταχείς ρυθμούς η …

16 Jun 2015
Συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στην ημερίδα του Ερευνητικού Προγράμματος Μουσεία

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα του Προγράμματος Μουσεία με τίτλο «Διαχείριση και προστασία ευπαθών έργων τέχνης σε μουσεία από αέριους ρύπους» στις 29 Μαΐου 2015 στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού. Κύριο θέμα της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος Μουσεία καθώς και προτάσεων σε θέματα διαχείρισης και προστασίας ευπαθών έργων τέχνης που εκτίθενται σε μουσεία.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, αλλά και η ενημέρωση των εμπλεκομένων σχετικά με την πρόοδο του Προγράμματος ΜΟΥΣΕΙΑ.
Ο κύριος στόχος του έργου …

19 Nov 2014
Καινοτόμες Υπηρεσίες Δημοτικών Βιβλιοθηκών

Η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου σας προσκαλούν στην Ημερίδα Δημοτικών Βιβλιοθηκών με θέμα: Καινοτόμες Υπηρεσίες Δημοτικών Βιβλιοθηκών.
Η Ημερίδα αποσκοπεί στην γνωστοποίηση καινοτόμων δράσεων που καθιστούν τις δημοτικές βιβλιοθήκες κέντρο των περιοχών που δραστηριοποιούνται, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα για διάλογο μεταξύ των δημοτικών βιβλιοθηκών για μελλοντικές κινήσεις με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και την προσέλκυση χρηστών.
Μέσα από την ημερίδα θα παρουσιαστούν καινοτόμες δράσεις βιβλιοθηκών τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Κύπρο και τη Φιλανδία. Στόχος είναι να παρουσιαστούν δράσεις μέσα από …

11 Jan 2013
Google Scholar Metrics

Το Google Scholar Metrics αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ερευνητές να μετρήσουν την προβολή και την επιρροή των πρόσφατων άρθρων τους σε επιστημονικά περιοδικά και να επιλέξουν περιοδικά με ψηλό impact factor για τις μελλοντικές δημοσιεύσεις τους.
Μέσω του Google Scholar Metrics μπορείτε να περιηγηθείτε στις εκατό κορυφαίες εκδόσεις με δυνατότητα επιλογής θεματικού τομέα και γλώσσας. Τα στοιχεία βασίζονται σε μετρήσεις του h-index δημοσιεύσεων των τελευταίων πέντε χρόνων.

18 May 2012
Δεδομένα βιβλιοθηκών στο μελλοντικό ψηφιακό περιβάλλον: FRBR και Linked Data

Οι Βιβλιοθήκες του Τμήματος Νομικής του ΕΚΠΑ και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα
“Δεδομένα βιβλιοθηκών στο μελλοντικό ψηφιακό περιβάλλον: FRBR και Linked Data»
υπό την επιμέλεια της Ερευνητικής Ομάδας Βάσεων Δεδομένων & Πληροφοριακών Συστημάτων του Εργαστηρίου Ψηφιακών Βιβλιοθηκών & Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης, του Τμήματος Αρχειονομίας ‐ Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Το σεμινάριο θα γίνει στο Νέο Αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης, Πανεπιστημίου 30, Αθήνα, στις 18 και 19 Ιουνίου 2012 και ώρες 16.00- 20.00μμ.
Η ιστοσελίδα του σεμιναρίου και η αποστολή αιτημάτων θα ανακοινωθεί σύντομα.
Θα διανεμηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Οι υπεύθυνες των συνεργαζόμενων Βιβλιοθηκών:
Ανθή …

6 Feb 2012
Call for papers 2nd International Conference on Theory and Practice of Digital Libraries 2012 (Pafos, Cyprus – 23-27 September 2012)

Over the last years, Digital Libraries have taken over a central role in our society. As the volume of digital material grows, and its use becomes more ubiquitous, the challenge of combining our digital futures and digital past becomes more important. Innovative methods, collaborative working and new forms of content challenge established digital library methods.  Similarly, the need for increasingly sophisticated means for supporting the analysis of digital content by humanists and scientists, practitioners and academics, leads to new difficulties for the infrastructure and interface of information repositories.
The International Conference …

1 Nov 2011
Ημερίδα για την Ανοιχτή Πρόσβαση

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί σε ημερίδα για την Ανοικτή Πρόσβαση στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης 24ώρες Βιβλιοθήκη.
«Ημερίδα για την Ανοιχτή Πρόσβαση»
Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2011
Ώρα έναρξης: 14.00
Τόπος διεξαγωγής: Κιτίου Κυπριανού 38 3041 Λεμεσός (κτίριο Paradise)
Η ημερίδα θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:
https://streaming.cut.ac.cy/vportal/
(Το live streaming θα ανοίξει λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ημερίδας)

27 Sep 2011
20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Οι Βιβλιοθήκες των τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, συνεχίζοντας την παράδοση των δύο δεκαετιών, διοργανώνουν το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με θέμα «Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και η Οικονομική Κρίση: Στρατηγικές Επιβίωσης». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη.
 
Στόχος του συνεδρίου είναι η περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βιβλιοθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης και η παρουσίαση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.  Βασικός σκοπός είναι η ανταλλαγή ιδεών για …