Home » Archive

Βιβλιοθηκονομία και Επιστήμη της Πληροφόρησης

29 Sep 2017
Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2017 «Τοπίο: Η κληρονομιά γύρω μας»

Η Βιβλιοθήκη και η Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στα πλαίσια του Προγράμματος «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017», διοργανώνει μεταξύ 2-14 Οκτωβρίου 2017 σειρά εκδηλώσεων με ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, παρουσιάσεις, εργαστήρια και έκθεση φωτογραφίας. Το θέμα που έχει επιλεγεί φέτος είναι «Τοπίο: η κληρονομιά γύρω μας» και επιχειρεί να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου όπως συναντάται στη φύση και στο τοπίο, μέσα και έξω από τις πόλεις και τα χωριά μας.
Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, και κυρίως των νέων, στα θέματα διατήρησης της …

19 Jul 2017
Πραγματοποιήθηκε το 2ο Erasmus Staff Week για βιβλιοθηκονόμους από τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ

Στις 26-30 Ιουνίου 2017 η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου φιλοξένησε τη 2η Εβδομάδα εκπαίδευσης και κατάρτισης για βιβλιοθηκονόμους (2nd Erasmus Staff Week for librarians). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 15 βιβλιοθηκονόμοι από 8 διαφορετικές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες της Γερμανίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Αγγλίας, Ρουμανίας, Τσεχίας, Γαλλίας και Δανίας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και καλών πρακτικών που αφορούν τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.
Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα με θέμα «Library’s impact on preserving cultural heritage and research output» η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανέδειξε τον σημαντικό αντίκτυπο των …

1 Jun 2017
The 21st International Conference on Electronic Publishing

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου συνδιοργανώνει με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά το 21ο Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης (International Conference on Electronic Publishing). Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6-8 Ιουνίου 2017 στο ξενοδοχείο Curium Palace στη Λεμεσό.
Το Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης (Elpub) 2017 συνεχίζει την παράδοση, φέρνοντας σε επαφή ερευνητές, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, διευθυντές, εκδότες, βιβλιοθηκονόμους, προγραμματιστές, επιχειρηματίες, χρήστες και όλους τους ενδιαφερόμενους σε θέματα ηλεκτρονικής δημοσίευσης.
Το Συνέδριο φέτος θα έχει τίτλο “Expanding Perspectives on Open Science: Communities, Cultures and Diversity in Concepts and Practices” και …

30 Mar 2017
2nd Erasmus Staff Week for Librarians

Η Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει για δεύτερη χρονιά Εβδομάδα Επιμόρφωσης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, με θέμα “Library’s impact on preserving cultural heritage and research output”.
Η εβδομάδα θα υλοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη του του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από τη Δευτέρα 26 μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 και θα υποδεχτεί μέχρι 20 άτομα. Η επιμόρφωση απευθύνεται σε βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους και γενικά οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού που εργάζεται σε Βιβλιοθήκη ή Αρχείο.
Η συμμετοχή στην εβδομάδα επιμόρφωσης περιλαμβάνει:
1. Διαλέξεις
2. Παρουσιάσεις των Βιβλιοθηκών προέλευσης των συμμετεχόντων
3. Εκπαιδευτική εκδρομή
4. Δικτύωση
5. …

22 Nov 2016
Λογισμικό Βιβλιοθηκών Ανοικτού Κώδικα KOHA – Προκλήσεις και προοπτικές

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) σας προσκαλούν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα:
Λογισμικό Βιβλιοθηκών Ανοικτού Κώδικα KOHA – Προκλήσεις και προοπτικές
Πρόγραμμα σεμιναρίου
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016,
Ώρα: 08:30 – 16:00
Αμφιθέατρο 2, Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος, Θέμιδος και Ιφιγενείας γωνία, ΤΕΠΑΚ
Παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή στο kebepcy@gmail.com μέχρι τις 05 Δεκεμβρίου 2016. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα δοθεί σειρά προτεραιότητας.

7 Oct 2015
Instagram Hashtags as Image Annotation Metadata

Παρουσιάστηκε στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης η καινοτόμος έρευνα “Instagram Hashtags as Image Annotation Metadata” Stamatios Giannoulakis, Nicolas Tsapatsoulis από τον συνάδελφο Σταμάτιο Γιαννουλάκη. Η εισήγηση παρουσιάστηκε στο 11o διεθνές συνέδριο International Conference on Artificial Intelligence Applications and Innovations, AIAI 2015, που διοργανώθηκε στο Μπαγιόν της Γαλλίας.
Η εισήγηση είναι προσβάσιμη στα πρακτικά του συνεδρίου Volume 458 of the series IFIP Advances in Information and Communication Technology pp 206-220

9 Sep 2015
Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Βόλο για τον Πολιτισμό  Δραματικά  επίκαιρο το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

Εξαιρετικά επίκαιρο αποδεικνύεται το “Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2015″(“Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015”), που θα γίνει στην Ελλάδα,στην όμορφη πόλη του Βόλου, κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγάλο αυτό κάλεσμα προς την επιστημονική κοινότητα ,ανταποκρίθηκαν ,ήδη, εκατοντάδες επιστήμονες υψηλού κύρους και τεχνογνωσίας,από πολλές χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σλοβενία κ.ά) ,ενώ ήδη ,υπεβλήθησαν εργασίες από εκατοντάδες επιστήμονες,από δεκάδες κρατικούς ,πανεπιστημιακούς και ιδιωτικούς Φορείς, τις οποίες και επεξεργάζεται με ταχείς ρυθμούς η …

16 Jun 2015
Συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στην ημερίδα του Ερευνητικού Προγράμματος Μουσεία

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα του Προγράμματος Μουσεία με τίτλο «Διαχείριση και προστασία ευπαθών έργων τέχνης σε μουσεία από αέριους ρύπους» στις 29 Μαΐου 2015 στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού. Κύριο θέμα της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος Μουσεία καθώς και προτάσεων σε θέματα διαχείρισης και προστασίας ευπαθών έργων τέχνης που εκτίθενται σε μουσεία.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, αλλά και η ενημέρωση των εμπλεκομένων σχετικά με την πρόοδο του Προγράμματος ΜΟΥΣΕΙΑ.
Ο κύριος στόχος του έργου …

19 Nov 2014
Καινοτόμες Υπηρεσίες Δημοτικών Βιβλιοθηκών

Η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου σας προσκαλούν στην Ημερίδα Δημοτικών Βιβλιοθηκών με θέμα: Καινοτόμες Υπηρεσίες Δημοτικών Βιβλιοθηκών.
Η Ημερίδα αποσκοπεί στην γνωστοποίηση καινοτόμων δράσεων που καθιστούν τις δημοτικές βιβλιοθήκες κέντρο των περιοχών που δραστηριοποιούνται, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα για διάλογο μεταξύ των δημοτικών βιβλιοθηκών για μελλοντικές κινήσεις με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και την προσέλκυση χρηστών.
Μέσα από την ημερίδα θα παρουσιαστούν καινοτόμες δράσεις βιβλιοθηκών τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Κύπρο και τη Φιλανδία. Στόχος είναι να παρουσιαστούν δράσεις μέσα από …

11 Jan 2013
Google Scholar Metrics

Το Google Scholar Metrics αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ερευνητές να μετρήσουν την προβολή και την επιρροή των πρόσφατων άρθρων τους σε επιστημονικά περιοδικά και να επιλέξουν περιοδικά με ψηλό impact factor για τις μελλοντικές δημοσιεύσεις τους.
Μέσω του Google Scholar Metrics μπορείτε να περιηγηθείτε στις εκατό κορυφαίες εκδόσεις με δυνατότητα επιλογής θεματικού τομέα και γλώσσας. Τα στοιχεία βασίζονται σε μετρήσεις του h-index δημοσιεύσεων των τελευταίων πέντε χρόνων.