Βιογραφικό

Συλλογή Ανδρέα Κουκίδη

Ο Ανδρέας Κουκίδης γεννήθηκε στον Πύργο Λεμεσού το 1940. Είναι παντρεμένος με τη Στέλλα Αγρότου και έχει δύο γιους και πέντε εγγόνια. Τελείωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο, τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής “Μακάριος ο Τρίτος” και τη Σχολή Θεάτρου του Εύη Γαβριηλίδη.

Εργάστηκε στο ΡΙΚ σαν εκφωνητής ειδήσεων ραδιοφώνου και τηλεοράσεως και σαν λειτουργός προγραμμάτων από το 1965 μέχρι το 2000.

Έχει γράψει θεατρικά έργα, δεκάδες σενάρια για την τηλεόραση και εκατοντάδες σκετς για το ραδιόφωνο. Έχει γράψει επίσης ποιήματα, διηγήματα και χρονογραφήματα. Τα βιβλία Επτά θεατρικά έργα και Εικοσιτέσσερα Κυπριακά σκετς έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Ταμασός, με δαπάνες του Ιερού Ναού Φανερωμένης Λευκωσίας, στον οποίο ψάλλει. Μια ποιητική του συλλογή με τίτλο "Ποιήματα" έχει εκδοθεί από την Ιερά Μονή Κύκκου. Ο ίδιος έχει εκδόσει και το έργο του “Εξουσιάζουσες”, που ανέβασε το Σατιρικό Θέατρο το 2008. Το Σατιρικό Θέατρο έχει ανεβάσει επίσης τα έργα του "Λήδρας και Ρηγαίνης", "Οι όρνιθες τ΄ Αριστοφάνη", "Ο Καραγκίοζης Δήμαρχος", "Σπαγέττι Κλέφτικο" και "Λυσιμάχη". Η ΕΘΑΛ έχει ανεβάσει το έργο του το Τελευταίο Φεγγάρι. Ο Φώτος Φωτιάδης ανέβασε τα έργα του Φανερωμένης Λεόντιος και Αλλοδαποί και τζαι Τόπακες. Ο Νίκος Χαραλάμπους ερμήνευσε τον θεατρικό μονόλογο Ιερό Κήρυγμα. Το θέατρο Διόνυσος ανέβασε τις "Όρνιθες τ’ Αριστοφάνη". Έργα και σκετς του ανεβάζονται κάθε χρόνο από σχολεία και σωματεία.

< Previous page