Θέατρο Ριάλτο

Τίτλος
Θέατρο Ριάλτο
Περιγραφή
Το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του τόπου μας στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Διοργανώνει παραστάσεις και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, τοπικού και διεθνή χαρακτήρα, από τους χώρους της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, του χορού, της περφόρμανς και της όπερας. Μαζί με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού το Θέατρο Ριάλτο διοργανώνει τα σημαντικότερα θεσμικά φεστιβάλ κινηματογράφου, χορού και μουσικής.
Το ΡΙΑΛΤΟ κτίστηκε το 1933 από τους αδελφούς Χρυσοχού, αποτελώντας τον πιο σύγχρονο, για τα πρότυπα της εποχής, κινηματογράφο στην Κύπρο. Φιλοξενώντας τόσο κινηματογραφικές , θεατρικές όσο και μουσικές παραγωγές, το Ριάλτο παρέμεινε ένα ζωντανό σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Λεμεσού για σχεδόν πενήντα χρόνια. Μέσα της δεκαετίας του ’80, σίγησε οριστικά η μηχανή προβολής του σινεμά Ριάλτο.
Κι ενώ τα παλιά σινεμά έδιναν το ένα μετά το άλλο τη θέση τους σε οικοδομές και χώρους στάθμευσης, στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, εισακούοντας τις παραινέσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Ριάλτο, αγόρασε το Φεβρουάριο του 1991 το εγκαταλελειμμένο σινεμά, προχωρώντας στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία του ως σκηνή, δημιουργώντας παράλληλα και τον Οργανισμό Θέατρο Ριάλτο ο οποίος έχει την άμεση ευθύνη διαχείρισης του.
Το αποκατεστημένο σύγχρονο πια Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ διατηρώντας ζωντανή την ιστορία του και με εξαιρετικά σύγχρονη υποδομή κι εξοπλισμό, υποδέχτηκε μετά από χρόνια το κοινό, στις 15 Μαΐου του 1999, με μια σειρά από συγκινητικές όσο και λαμπρές πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην παρουσία μεταξύ άλλων του Μίκη Θεοδωράκη, του Μιχάλη Κακογιάννη, και άλλων προσωπικοτήτων από Κύπρο και το εξωτερικό. Έκτοτε, εκατοντάδες παραστάσεις εντός και εκτός του θεάτρου συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες θεατές, καθιερώνοντας το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ ως ένα από τα πιο ενεργά κομμάτια της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.
Με τη διαδικασία αποκατάστασης του ΡΙΑΛΤΟ, διασώθηκε ένας σημαντικός αριθμός αφισών και εντύπων από το ιστορικό σινεμά που αφορούσαν τις δικές του προβολές όσο και τις προβολές άλλων κινηματογράφων της Λεμεσού.
Ο Οργανισμός Θέατρο Ριάλτο προχώρησε στην ψηφιοποίηση του υλικού με τη συνεργασία και τεχνογνωσία του ΤΕΠΑΚ, διατηρώντας αλλά και καθιστώντας με αυτό τον τρόπο προσβάσιμη σε όλους την πολύτιμη αυτή κληρονομιά. Επόμενο βήμα αποτελεί η ψηφιοποίηση και δημοσίευση του υλικού που αφορά στη νέα εποχή του Θεάτρου ΡΙΑΛΤΟ.

Στο υλικό που παραχώρησε ο Οργανισμός Θέατρο Ριάλτο για ψηφιοποίηση στο ΤΕΠΑΚ συμπεριλαμβάνεται και η συλλογή από αφίσες του Παναγιώτη Γιαννούδη. Ο Παναγιώτης Γιαννούδης παλιός Λεμεσιανός και λάτρης του κινηματογράφου, έζησε για πολλά χρόνια στην Αυστραλία όπου ίδρυσε και λειτούργησε μια σειρά από κινηματογραφικές αίθουσες.
Έχοντας ξεκινήσει την ουσιαστική του ενασχόληση με τον κινηματογράφο στο Ριάλτο, όταν ήταν ακόμη μαθητής, ο Παναγιώτης Γιαννούδης δώρισε τον Μάιο του 2010 στον Οργανισμό Θέατρο Ριάλτο την προσωπική του συλλογή με αφίσες από παλιά Σινεμά της Λεμεσού.

Αντικείμενα

Προχωρημένη αναζήτηση